Sokan sokféle browniet készítenek, ahogy mondják: ahány ház, annyi szokás. Bár magyarországon annyira talán nem is szokás a brownie sütése. Pedig tulajdonképpen elronthatatlan. Najó mégis. Az egyik ismert magyar tévés sztár receptkönyvéban például egy száraz, szétesős tésztát mutat be, amit egyáltalán nem örömteli fogyasztani. Én inkább a Varga Gábor által megkreált alapreceptre esküszöm, azt egy picit megváltoztatva csinálom.

Ha van egy szabad óránk (sütéssel együtt) és aznap estére vagy másnapra igazán egyszerű finomsággal szeretnénk kedveskedni családunknak, vendégeinknek akkor érdemes kipróbálni. 24 laktató szelet lesz belőle.

Lássuk a hozzávalókat és a trükköket:

Kell hozzá első lépésben egy nagy üveg sütőtál, kb 20×30-as méretű. Ezt béleljük ki sütőpapírral. A sütőt pedig melegítsük elő 180 fokra.

Vegyünk 225 gramm minimum 70%-os étcsokoládét (én a Tibiset szoktam venni, mert az kellően jó és olcsó is egyben) és ehhez adjunk hozzá 270 gramm vajat (én Delma light margarint szoktam használni, mert az van itthon mindig). Ezt a kettőt egy kis fém edénybe helyezem (külön csokoládé olvastásra lehet ilyet kapni), és vízgőz fölött olvasszuk meg, gyakran kevergetve, úgy hogy homogén sűrűn folyó csokoládét kapjunk.

Eközben egy edénybe szórjunk bele 225 gramm BL55-ös lisztet és fél zacskó sütőport. Ebbe az edénybe szórhatjuk pl a 150 gramm kicsire tört kesudiót, diót, mogyorót vagy bármit igazából ami eszünkbe jut, és keverjük jól össze ezeket a hozzávalókat.

Egy másik edénybe szórjunk 420 gramm barnacukrot (szerintem így jóval finomabb lesz). Ehhez a cukorhoz csurgassuk hozzá a megolvadt csokoládét, majd két kiskanál vaniliaaromát és egy csipet sót adjunk hozzá. 5 darab tojást egyesével keverjünk bele a tésztába, majd a lisztes, sütőporos, töltelékes keveréket 4-5 lépésben keverjük hozzá a tésztához.

Öntsük az egész tésztát a sütőpapírral bélelt edénybe, szépen igazítsuk el. A tésztának kb. 2 centi magasnak kell lennie.

Az előmelegített sütőben, légkeverés nélkül 30 percig süssük. Ekkorra kb 1-1.5 centit megemelkedik a tészta, a teteje kérges lesz, a belsejét villapróbával ellenőrizhetjük, de 30 perc alatt biztos, hogy megsül az is. Tovább nem szabad benn tartani és amikor kivesszük, majd látjuk is, hogy az alja csak megszilárdult, de még kocsonyás jellegű maradt picit, nem száradt ki. Ekkor várjunk egy órát, amíg kihül, szedjük le óvatosan a sütűpapírról (a vigyázva hogy ne hajlítsuk meg nagyon, mivel a tetején levő vékony száraz kéreg könnyen törik és az esztétikai élmény romlik :)), és tegyük hűtőbe legalább 4-6 órára. Ekkor kellően megszilárdul ahhoz, hogy könnyen kockákra tudjuk vágni a tésztát. Vágásnál én mindig először körbe leszedem a szélét (azt gyorsan meg is kóstolom, hogy tudjam, hogy finom lett-e), hogy egységesen kinéző kockákat vágjak belőle. Egy ilyenből 24 szelet, 4×6-os bontásban pont kijön.

Az eredeti recept itt található: http://www.desszert.eu/klasszikus_brownie