Az utóbbi időben többször is összefutottam a következő kínai mondással:  “Életünk során főleg három dolgot sajnálhatunk: az elrontott ifjúságot, az értelmetlen és bamba bámulással meggyalázott szép festményeket, valamint a helytelen készítéssel elpazarolt finom teákat.”  Többek között az akutális Magyar Konyha magazin egyik cikkében, amelyik néhány bevezető gondolat után (amire majd még egy későbbi blog bejegyzésben visszatérek) 5 top budapesti teaüzletet mutat be.  Ezek közül az egyikben, a Hanamiban jártam a héten.

Matcha tea

A cikkben megjelelöt többi helyre is el szeretnék majd hamarosan menni, azokról is be fogok számolni, de az első állomás az mindenképpen a Hanami volt az alapvetően japános hangulat és választék miatt, bár kínai, francia és még sok más teáik is vannak és a puerh teák megkóstolására is még többször vissza kell majd térnem hozzájuk is. Most azonban az elsődleges cél az volt, hogy a matcha teát kóstoljam meg, aminek már előtte levő este az interneten részletesebben utána olvastam, sőt még a könyvtárba is bekukkantottam aznap délután. Lássuk is miről van itt szó!

A Matcha teát a HVG Teakalauza folyékony jáde habnak is nevezi, amely match porból, vagyis porrá őrölt japán zöldteából készíthető különböző eljárásokkal. Ez a tea amúgy a teaszertartásoknak kötelező része. A matcha port nem csak ezen tea elkészítéséhez, de például fagylalthoz és más édességekhez (tésztába) is alkalmazzák.

Nem csak erről a teáról, de igazából bármelyik másikról is sok információt lehet megtudni a felszolgáló személyzettől is, akik készségesen maguktól is mesélnek és jótanácsokkal látják el a – tanácstalan – vendégeket. Amikor én ezt a teát kértem, akkor fel is hívta rá a figyelmemet, hogy ez nem egy könnyű tea, főleg nem estére, mint utóbb kiderült, igaza volt, de megérte azért bevállalni. Én mondtam neki, hogy elkészíteni nem tudom, úgyhogy rájuk bízom eme nemes feladatot, amit a teaszertartáson is a teafőző mester végez.

Méghozzá úgy, hogy egy nagyobb edénybe (kb 12 centi étmérőjű 6-8 centi magas), mely amúgy a “csésze” lesz a későbbiekben, egy kis matcha port szór, miután magát az edényt meleg vízzel előmelegítette. A szóráshoz amúgy léptezik külön erre a célra bambuszból készült kanálszerű eszköz. Ezután hozzáadja a vizet és egy speciális bambuszból készült keverővel (ami kinézetre hasonlít a kézi habverőhöz) megfelelő mozdulatokkal felhabosítja és elkészíti magát a teát.

Ebből a kis leírásból is látszik, hogy a matcha több dologban is eltér a klasszikus teáktól. A legfontosabb különbség, hogy itt magát a teafüvet is megisszuk az ízesített, színezett vízzel együtt. Másrészt az állaga is különbözik a habosítás miatt, ráadásul a matchának két különböző elkészítési módja is van, melynek köszönhetően habos vízszerű vagy teljesen krémszerű lesz az ital. Továbbá ez az általában megszokott teáknál jóval kevesebb és ezáltal töményebb is, 1/2-1 deci vizet tartalmaz csak.

Valóban egy erős, semmi más teához nem hasonlítható italt kaptam. Nagyon érdekes, kellemes, különleges élmény, és emellett még igen egészséges is. Általában amúgy a matchát rendszeresen fogyasztók napi 2 adaggal isznak.

A következő képeken láthatjuk, hogy milyen eszközökkel készül a remekmű és, hogy milyen a végeredmény:

Matcha eszközök

A habos változat:

A krémes változat:

Ha valaki kedvet kapott ahhoz, hogy kipróbálja ezt, a Hanami Teaházban ezt biztosan megteheti, ahol nagy örömöre nem az ezoterikán és az össze-vissza ízesített teán volt a hangsúly, hanem az alapanyagon magán, hogy az önmagában mennyire sokféle és különleges és, hogy mennyi módon élvezhetjük azt is, ahogyan azt klasszikusan a Távol-Keleten is teszik.

A Hanami Teaház elérhetősége: http://www.hanami-teahaz.hu, 1053 – Budapest, Királyi Pál u. 9.

Hírdetés