Ha eltekintek attól, hogy Hollywoodról van szó, minden bizonnyal azt mondanám, hogy azért választották két részre a Harry Potter sorozatot lezáró epizódot, mert itt tényleg szerettek volna minden részletet megmutatni. Ha Hollywoodból indulok ki, akkor sajnos nagyobb eséllyel találom el a valóságot, ha azt mondom, hogy több rész már nem lesz belőle, ergó ahány bőrt le lehet húzni még Harry villám-sebhelyes arcáról, annyit le is húznak.

No azért kitettek magukért a film készítői, hogy nehogy felmerüljön bárkiben is az utóbbi gondolat és valóban teljes részletességgel feldolgozták a teljes könyvnek közel a 2/3-át. Spoiler mentesen bemutatva az eseményeket, Voldemort Dumbledore-ral kapcsolatos jeleneténél a zene is olyanná válik és az egész hangulat is, hogy mindenki érzi, itt a vége, a 7/A epizód megtette a felvezetést a végső csatához, ahhoz, hogy a két régi ellenfél a 7/B részben személyesen is találkozzon és egy nagyszabású harcban összemérje erejét, hogy a végén csak egy maradhasson.

A felvezető 150 perc azonban kellemesen szórakoztató és az alapvetően borús hangulat ellenére is sokszor könnyed mozivá vált a sok poén miatt. A teltházas teremben (16-os karikás a film, de a nézőknek kb. a fele ez alatt volt) már az első percekben is hangos vihogások törtek fel és ezek a vicces jelenetek egészen a legvégéig kitartottak, annak ellenére, hogy közben többször hátborzongató kígyókkal találja szembe magát a kamera vagy izgalmas csatajelenetek közé kerülünk. Érdekes, hogy a felvételeknél többször is használtak kézi kamerát, követve az emberi mozgásokat, mintha mi is velük lennénk, ez igazán jó ötletnek tűnt, azonban a kivitelezés néha a szem számára igen zavaró remegést hozott össze.

Az effektekkel és a látvánnyal semmi gond nincsen. Kicsit sajnáltam, hogy Roxfortot egy percre sem láthatjuk, helyette viszont gyönyörű kastélyban járhatunk többször is a halálfalóknak köszönhetően. Harryék angliai erdős tájakon vándorolnak és hoppanálnak ide-oda, illetve sokat legeltethetjük szemeinket a Mágiaügyi Minisztérium különböző emeletein is.

Ami talán a legérdekesebb lett benne az egy rövid animáció, amely a Bogár Bárd meséiből A három testvér történetét eleveníti meg, melyet egy az egyben meghallgathatunk Hermionétől a könyvből felolvasva. A speciális animációs technika teljes mértékben eltér a film többi képi világától és igazán ötletesen lett megoldva, érdemes rá odafigyelni.

Ami még mindenképpen nagyon szórakoztató és figyelemre méltó az a trió látogatása a minisztériumban álruhában illetve a Harry látogatása a szülőfalujában. Az utolsó jelenet pedig hátborzongatóan jól sikerült.

 

Hírdetés