Tegnap este kisebb csapattal ellátogattam az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál két eseményére is. Az Uránia moziban megtekintettük A Tövisek Urát és Az Előörsöt is. Lássuk, hogyan is zajlottak ezek az események és mik az első benyomásaim a két filmről.

Jegyet érdemes volt már előre foglalni. A Tövisek Urára tegnap délelőtt már a jegyek nagyrésze le volt foglalva, az orosz-japán koprdukciós filmre pedig kb a fele kelt el. Így minden bizonnyal elmondhatjuk, hogy a tavalyi érdektelenséggel ellentétben, idén nagyon sokan voltak kíváncsiak erre a két igen kuriózumnak tekinthető filmre.

19:00-ra volt meghirdetve az első film vetítésének kezdete, azonban mivel ez volt az idei fesztivál legrangosabb eseménye, ekkorra időzítették a díjátadó “gálát” is. Az eredményhirdetés is késett kb 15 percet (az egyik zsűritag véletlenül a Toldy moziba ment), majd kb 3/4 órán át eléggé szervezetlenül és felkészületlenül de átadták azt a négy + egy közönségdíjat. A japán zsűrítag (aki egyébként a Toei Animation producere) különdíját egy magyar alkotásnak, a Mamának adta, amely ötletességében és animációs technikájában nem csodálom, hogy őt is lenyűgözte a közönséggel együtt.

A díjátadó után a King of Thorn rendezője, Katayama Kazuyoshi lépett a színpadra és rövid, szerény bevezetőjében azt hangsúlyozta, hogy ez a film azzal fog igazából elkészülni, hogy az Uránia vendégei megnézik az alkotást. Mi voltunk a készítés utolsó akkordjai. A rendező nem csak a filmet hozta magával, de egy a storyboardokból, rajzokból összeállított kiállítást is, melyet az filmszínház kávézójában lehetett megtekinteni.

Majd egy óra csúszással, de megkezdődött a várva várt világpremier, amely érzésem szerint a közönség nagyrészére igen mély hatást tett és minden bizonnyal egyetért velem mindenki abban is, hogy ezt a filmet nem elég egyszer látni és hosszabb időt kell rászánni a megemésztésére. Azonban első nézésre is az embernek 2 órán keresztül tátva maradt a szája, a képi világ, a vágások, a “kameraállások” és a zene döbbenetes hatást gyakorol mindenkire. A Mondóban olvasható rövid cikk jól mutatja be a történet első néhány 10 percét, azonban ami utána következik az minden képzeletet felülmúl, annak ellenére is, hogy az animékben jártas személyek sok már ismert motívumot fedezhetnek fel A Tövisek Urában. Még az  utolsó percekben is feszülten figyeli a néző az eseményket és amikor már azt hinnénk, hogy vége van, akkor is tud valami megdöbbentő tényt közölni és átírni ezzel az egész történet lényegét. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki fogékony a sci-fi-horror-thriller-üldözés-világvége gondolatkörökre.

Fél óra késéssel a First Squad című film is megkezdődött, ez már igazából egy könnyedebb levezetésnek tekinthető, ha előtte megnéztük a másik filmet is, aki csak erre jött el, arra valószínűleg ez is eléggé erős hatást tudott gyakorolni. Igen speckós megoldás az, hogy dokumentarista jelleggel közben történészekkel, veteránokkal és pszichológusokkal készített interjúkból láthatunk részleteket éppen az adott eseményekhez kapcsolódva. A történet a második világháború moszkvai csatájáról illetve annak egy döntő pillanatáról az “Igazság Pillanatáról” szól. Azt minden bizonnyal lehet állítani, hogy maga a film fikció, de a novemberi Mondóban olvasható – általam vitatott – cikkből és a filmben megszólaló személyek leírásaiból is kiderül, hogy van valóságalapja a témának. A zenék nagyon kellemesek, a képi világ, az rajzolás itt is rendben van, csupán azzal volt némi gond, hogy a végén volt néhány CGI-s effekt, ami egyrészt nagyon gány lett, másrészt kegyetlenül nem illett bele a képbe.

Összefoglalva, mind a két film nagyon kellemes élmény volt, igazán jól szórakoztam, bár kicsit tömény volt így egyszerre, hiszem A Tövisek Ura már önmagában is megfekszi az ember gyomrát, ha nincsen rá felkészülve. Két picike negatívum volt csupán, az egyik a nagyon nagy csúszás a másik pedig a magyar hangalámondás, amit szerencsére én az angol felirattal ki tudtam kerülni, de akik a fejükre húzták a headsetet, hogy magyarul hallgassák, azok filmélménye szerintem eléggé romlott.

Hírdetés