Araniel nagyon jól sikerült beszámolója is arra sarkallt, hogy írjam meg saját véleményemet, tapasztalataimat a hétvégi – remélem mondhatom, hogy – első J-cult Festről. Nos lássuk is, hogy mi történt!Nagyjából délre értem a Fasori Evangélikus Gimnáziumhoz. A bejáratnál Planet Sushis lányok köszöntöttek, bár ők a rendezvénytő függetlenek voltak és csak kinn osztogattak 1000 ft-os kedvezményre jogosító kártyákat, melyeket a Planet Sushin kívül a TGI-ban és az Il Patioban is fel lehet használni december végéig.

A belépés utána, enyhe negatívumként ért, hogy belépéshez regisztrálni kellett és volt belépőjegy is, amire sem az interneten, sem pedig a televíziós reklámban nem volt semmilyen utalás. Jó, végülis nem egy nagy összegről volt szó, mert az alapdíjas jegy 200 ft volt, a támogatói (kérdeztem de azt a helyi hostesek nem tudták, hogy kit is támogatok azzal) jegy pedig 300 ft-ba került. Szóval valószínüleg senkit sem hozott zavarba a jegy ára, de mégiscsak szerintem úgy illene, hogy ezt is megemlítik a honlapon, tévében.

Az udvaron a Takebayashi sátra volt felállítva, a conról már megismert szakácsokkal, rádbeszélős nénivel és termékekkel. Az árak is a szokásosak voltak, az étterminél olcsóbbak, de a sushifutár.hu-nál drágábban árulták azt a néhány szokásos nigirit, makit és szettet, amit valószínűleg minden sushiban jártas ember ismer már. A szettekben amúgy nem lenne rossz egy kis frissítés, és akkor nem kell minden rendezvényen ugyanazt az összeállítást enni. Az udvaron voltak még a különböző harcművészeti bemutatók is, ezekről sajnos lemaradtam, viszont meghallgathattam egy 10 perces j-pop bemutatót, ami saját meglátásom szerint eléggé eltért az autentikustól. Az ütősegyüttes nagyon színvonalas volt, viszont ugyancsak rövid és a sárkánytánc is tetszett.

Ami az árusítást illeti, nem volt nagy választék, inkább a japán kulturával foglalkozó könyveket árusították, mangából kevés volt és mörcsöket is csak az AS pultja árult. Mivel aznap jelent meg az AnimeStars 17. száma gyorsan beszereztem egyet belőle (cikk, értékelés hamarosan jön a blogra). Az Oishi teákat lehetett kipróbálni egy standnál, illetve meglepően alacsony áron vásárolni is. Ez a folyosó bár nem volt conos halálfolyós fílingje, de éppen elég szűk volt ahhoz (főleg az asztalokkal együtt), hogy ne lehessen rendesen körbenézni, átvonulni rajta, hogy elérjük a termeket.

Az előadások, bemutatók, kiállítás több teremben volt egyszerre a folyosó mellett. Volt egy nagyon érdekes kimonós kiállítás, fotókkal és valódi ruhákkal egyaránt. Az egyik teremben vetítés ment egész nap, ide nem igazán néztem be. Volta még workshopos termek is, illetve egy ikebanás, obentós terem is, melyet a programban rosszul tüntettek fel, a térképen pedig nem is szerepelt. A kulturális előadások közül csak a Mit illik és mit nem illik Japánban című 45 perces szösszenetre sikerült bejutnom. Sajnos a szervezők kicsit elszámolták magukat, egy kétszer ekkora terem is kicsi lett volna ehhez az előadáshoz (a többinek a telítettségéről nem tudok nyilatkozni). Állítólag volt egy díszterem is, ahol a japán történelmet mutatták be egész nap, ezt csapatunknak nem sikerült megtalálni (közben találkoztam fórumos ismerősökkel és velük töltöttem a nap nagyrészét). Az obentós előadások közül a másodikra tudtam beülni, erről részletesebb infókat ugyancsak Araniel, az előadó blogjában olvashattok. A végén az onigiri golyó készítésével még én is megpróbálkoztam, illetve beszélgettem Araniellel.

Ahhoz képest, hogy a MaJa első rendezvénye volt, nagyon jól sikerült. Sajnos a szervezéssel kapcsolatban vannak még problémák, de szerintem ezek mind idővel meg fognak oldódni és a következő ilyen alkalommal már biztosan jobban, gördülékenyebben fog menni. És abban is biztos vagyok hogy lesz következő alkalom, ugyanis annyira sokan voltak (konkrét számokat sajnos nem tudok), hogy ezt a rendezvényt biztosan megéri még többször is megszervezni, érdeklődés mindig lesz.

Hírdetés