Nemrég sikerült megnéznem a Ghibli Stúdió első alkotását. Következzen most egy rövid értékelés! Vigyázat elfogultan pozitív!Mindenképpen azzal kell, hogy kezdjem a beszámolómat, hogy Miyazaki Hayao alkotásai mindig meggyönyörködtetik a szememet, és ez most sem volt máshogyan. A képi világa ennek az animének is már az első pillanattól kezdve lenyűgöző és magávalragadó. Ráadásul az első pillanatban már egy komolyabb akciójelenetbe, egy üldözésbe keveredünk, ahol két – Miyazakira igen jellemző – elemmel is találkozhatunk: egyrészt Japán egyik legnagyobb anime rendezője őrülten rajong a repülő szerkezetekért, másrészt pedig direktorunk meggyőződése, hogy egyes hős főszerepeket csak női karakterek tudnak megtestesíteni. Így ismerjük meg tehát Sheetát, miközben a légi kalózok üldözik egy kő után kutatva.

Sheeta végüli elhagyni kényszerűl a repülőt, de hála a varázserővel bíró kőnek, szabadesése könnyed ereszkedéssé változik, majd végül Pazu kezei közé libben a fiatal lány. Pazu Sheetával egyidős árva fiú, aki egy bányászvárosban dolgozik. Itt kezdődik el kettejük barátsága, mely végigkíséri sorsukat egészen a film végéig. A kőről időközben kiderül, hogy Laputából, az egyik régi (és aktuálisan egyetlen) égben úszó városból származik, és emiatt üldözi mindenki a szegény kislányt, akiről ugyancsak kiderül, hogy laputai, ráadásul az uralkodócsalád leszármazottja. Megkezdődnek tehát a harcok  jó és rossz között, amelyeket Miyazaki ugyancsak csodálatos köntösbe bújtat. Néhány rosszról pedig még az is kiderül, hogy nem is annyira gonoszak, mint elsőre hitték volna.

A tájak és a városok ábrázolása egyszerűen lenyűgöző. Teljes mértékben úgy idézik meg az anglia bányászváros hangulatát, ahogyan azt a néző magától is elképzelné. A vár is Miyazaki stílusában válik teljesen élethűvé és Laputa égben úszó kertje is olyan, mintha valamelyik angliai kastélyből vetnénk egy pillantást a kert tavaira, ösvényeire. Ha valakit a történet nem is érdekel, akkor már a látványért is érdemes bekapcsolni a tévét 2 órára. És nem csak a tévét érdemes bekapcsolni, de a hangfalakat is. Ugyanis tökéletesen megkomponált dallamokat kapunk cserébe az egész film alatt. Ha pedig valakit még a történet is érdekelne, akkor abban sem fog csalódni, ez garantált.

Ez az a Ghibli film, ami mindenkit ámulatba fog ejteni, életkortól függetlenül, és ha valaki eddig érdeklődött volna a stúdió többi munkái iránt, ez után a film után biztosan fog!

Értékelés: 10/10 a történetre, a képre és a hangra is. Egyszerűen semmire sem tudok panaszkodni!

A magyar kiadásra is csak annyiban tudok negatívat mondani, hogy igen sajnálatos, hogy a sorozat többi lemezéhez hasonlóan az extrák itt is kimerültek néhány előzetesben.

És még egy gondolat: ha Tokióban járok, mindenképpen szeretnél elmenni a Ghibli-múzeumba és “élőben” is találkozni az egyik laputai robottal.

További információkat olvashattok magyar nyelven: Mondo 07/03 : 6-11. oldal
AmineStars 2007/4. : 28-30. oldal
Bár az AS Ghibliről szóló cikksorozata nagyon tartalmas, sajnos ez a cikk keveset foglalkozik a Laputával és a Mondo képei is nekem sokkal jobban tetszettek.

Hírdetés