A hétvégén az Animax csatornán láthattuk a The amazing race című amerikai valóságshow 8. évadjának első két epizódját. Mivel valóságshowról van szó ezért végülis teljesen mindegy, hogy melyik évaddal kezdjük, ennek ellenére érdekes választás pont ez az évad, ugyanis ez a shownak egy speciális kiadása volt.
Következzen tehát most egy bemutató a világ körüli versenyről általánosságban illetve az adott évadról, melynek második felét már volt szerencsém végignézni az AXN jóvoltából.

Röviden a versenyről: A The amazing race-ben (rövidítve: TAR) 2 fős csapatok versenyeznek abban, hogy ki tudja előbb teljesíteni a szervezők által előírt útvonalat és az út során felmerülő feladatokat, mely út általában az egész világot behálózza.

Ez alól rögtön kivételt kell tennünk, pont a 8. évad kapcsán, ugyanis ez volt az egyetlen olyan széria melyben nem kettő, hanem 4 fős csapatok (családok) versenyeztek. Továbbá a többi évadban nem szokás gyereket bevenni a csapatba, itt viszont a család miatt a legtöbb csapat 1-2 főt tartalmaz a legfiatalabb nemzedékből is. A gyerekek részvétele miatt azonban a szervezőknek egy sajátos gondjuk akadt: nehezebben volt megoldható a világ különböző pontjain lévő országokba a vízum kérése, így amellett döntöttek, hogy főleg csak az USA területén fognak versenyezni a csapatok – tehát egy ismerjük meg hazánkat programot szerveztek.
Sajnos főleg ennek köszönhetően Amerikában ez az évad lett a legkevésbé népszerű: a sok lelkes tévénéző az egzotikus tájak miatt követi ezeket a szériákat és a családi kiadásban bizony ebből kevés volt (legalábbis számukra). Én nagyon élveztem tavaly, amikor először ment magyar tévében a sok szép amerikai tájat mutató képet, csak hát sajnos nem mi vagyunk a műsor célközönsége.

Általában 11 csapat indul útnak minden sorozatban, néha 12 csapattal dolgoznak. A családi változatban 10 csapat vágott neki a néhány hetes megpróbáltatásoknak.
A csapatok egy évad alatt több futamon vesznek részt. Minden futam az ominózus szőnyegről indul és ott is ér véget a box-kiállóval. Aki az utolsó futam végén elsőnek ér a box-kiállóba, az megnyeri a TAR fődíját. A többiek üres kézzel távoznak. Minden futam végén az első, aki a szőnyegre lép kisebb díjakat kap az adott kör megnyeréséért.
A futamok végén az utolsó beérkező csapat kieshet a versenyből. Ezt a sorozat során végig így mondják, ugyanis több futam van, mint ahány csapat eshet ki (az utolsó futamra 3 csapatnak kell maradnia). Így tehát a futam végén az utolsónak érkező vagy kiesik és többet nem folytathatja a versenyt, vagy valamilyen szankciót kap például elveszik az összes ruhájukat, ami éppen nincsen rajtuk és az összes pénzüket. A következő futamon olyan sorrendben és olyan időhátrányokkal indulnak a csapatok, mint ahogyan az előző futamban beérkeztek.

A csapatok minden futam elején pénzt kapnak, mellyel saját maguknak kell gazdálkodni. Ez a pént nem vonatkozik a szállásra (mely mindig fixen meg van határozva), továbbá a benzin és a repülőjegyre (repülőn csak turista osztályon utazhatnak). Ha nincsen elég pénzük (mert mondjuk elvették tőlűk az előző futam végén), akkor kérhetnek a többi csapattól illetve bármilyen kéregetésthez folyamodhatnak, amennyiben az nem sérti meg a törvényeket.

Az út során a csapatok borítékokat kapnak melyek tartalmazzák vagy a következő boríték helyét vagy a helyben rájuk váró feladat(ok)hoz az instrukciókat.
A Detour boríték során mindig két feladat közül kell választania a csapatoknak, érdemes jól megfontolni, mert ha az egyik nem sikerül a másikat kell megcsinálni, ami nagy időveszteséget okozhat.
A Roadblock során a csapat egyetlen tagjának kell valamilyen feladatot teljesítenie, amíg az nem sikerül, nem kapják meg a következő borítékot. A roadblock esetében mindig valami segítő mondattal vezetik be a feladatot, azonban a csapattag kiválasztása előtt nem derül ki az, hogy pontosan mit is kell csinálni. Néha nagyon megtévesztőek tudnak lenni a segítségek.

Fast forward kártya is lehet egy borítékban. Ezt mindig egy másk kártyával együtt csomagolják és a csapatok választhatnak, hogy a hagyományos utat választják vagy az e kártya nyújtotta előnyt. Ugyanis, ha valaki megcsinálja a FF kártyán található feladatot, akkor rögtön azt a kártyát kapja meg, amivel a box-kiállóba mehet, vagyis nagyon sok időt tud vele nyerni. Azonban kockázatos vállalkozás ez, ugyanis ha több csapat indul el megcsinálni ezt a feladatot, akkor is csak 1, a leggyorsabb kaphatja meg a lehetőséget a gyors befejezésre.

Yield tábla is állhat egy útvonalat jelölő postaláda mellett. Itt az egyik csapat kijelülhet egy másik csapatot és azokat egy meghatározott időre kizárhatja a versenyből. A szerencsétlenül járt csapatnak, amikor megérkezik a Yield táblához ott kell várakoznia, amíg az idő le nem telik. Csak egy csapatot lehet egyszerre kizárni, és egy csapat csak egyszer használhatja fel ezt a lehetőséget. Ha véletlenül a kizárt csapat már előrébb jár, akkor a kizárás érvényét veszti és elpazaroltak egy értékes lehetőséget.

Vannak olyan futamok is, melyek nem egy epizódot alkotnak a tévében hanem kettőt, ilyen például a most hétvégén leadot első két rész, illetve az utolsó futam is két epizódos lesz ebben az évadban.

És most lássunk néhány információt az aktuális versenyről:

Az elmúlt hétvégén az első futamot láthattuk, mely során a csapatok New Yorkból New Jersey-n át Pennsylvania-ba érkeztek. Ebben a körben Roadblock nem volt, csak Detour illetve olyan feladat, amit együtt kellett megcsinálni (például a zászló elhozása vagy a sátrak felállítása). A futamot a Godlewski család nyerte, 20 ezer dollárt kaptak ezért. A futamban utolsónak a Black család érkezett meg, ők így abbahagyják a versenyzést.

Az első epizódban mindig bemutatják a csapatokat, így a nézőnek rögtön lehetnek kedvencei, akikért szurkolhat az egész évad során.

Személyes vélemény: amióta az AXN-en megtaláltam ezt a sorozatot, azóta amikor csak tehetem, megnézem. Igazából minden évad nagyon jó az utazás miatt, sok csodálatos tájat bejárnak, amiket egyszer majd én is szeretnék élőben meglátni. Azok az epizódok különösen érdekesek, amikor Magyarországon járnak a csapatok, bár nem vagyok velük teljesen megelégedve, nem egészen a legszebb fényében mutatják be országunkat. Az utóbbi években kezd kicsit eldurvulni néha a verseny, illetve az, hogy milyen csapatokat válogatnak be, a régebbi évadok sokkal szinvonalasabbak lettek, szerencsére a családi kiadás még a régiek közül van (a legújabb a 14. évad).
Mivel már láttam ennek a szériának a második felét így ismerem a végeredményt és a megvan a véleményem az egyes csapatokról is, azonban ezeket egyelőre még nem írom ki ide a blogra, hátha valakinek felkeltette az érdeklődését ez a sorozat és szeretné végigkövetni befolyásolás és poénlelővés nélkül a versenyt.
Mindenesetre nagyon tudom ajánlani mindenkinek ezt a valóságshowt, ami végre nem egy olyan gány, mint amilyen a többi hasonló kategóriájű tévéműsor. Örülök neki, hogy az Animax az egyik kedvenc sorozatomat választotta ki legújabb bemutatójának!

Hírdetés