Bár Miyazaki kollega is megírta, hogy a mesterkopó nyomozásait bemutató sorozatból már megjelent a harmadik, sőt a negyedik rész is, egyelőre egyetlen egy üzlet polcán se találkoztam velük. Az első kettő lemezt azoban sikerült végignéznem, így arról most egy rövid értékelés, bemutatás fog következni.

Mind a kettő lemezt a Fókusz Könyváruházban sikerült beszereznem még egy pár héttel ez előtt. Sajnos csak most volt rá elég időm, hogy leüljek és egyhuzamban végignézzem a rajtuk levő 3-3 epizódot. Beszerezni egyébként nem olyan könnyű ezt a sorozatot. Valamilyen oknál fogva az Xpress nem árulja és üzletekben se nagyon látom ezeket. Ennek ellenére érdemes felkutatni, megszerezni, saját polcunkra helyezni és néha a tévé képernyőjére varázsolni Hayao Miyazakiék 1984-es művét.

Részletes beszámolót és értékelést a sorozatról az AnimeStars 14. számában olvashattok, melyben ugyancsak megemlítik, hogy Miyazaki csak  6 epizódot rendezett a 26-ból, melyek közül az első két lemezen rögtön hármat meg is tudunk nézni. A megtekintett 6 részből aktuálisan nekem pont ez a három tetszett meg a története alapján. A stílusban nincsen igazából különbség. Ha valaki ismeri a Willy Foggos sorozatokat és szereti is őket, akkor biztosan ez is be fog neki jönni, ha valaki nem szereti és felnőtt, valószínűleg nem fogja nagyra értékelni a sorozatot. A gyerekeknek viszont nagyon jó választás lehet ez. Az epizódok mind egy-egy önálló történetet mutat be Sherlock Holmes életéből. A bűntények fő mozgatórugója, Sherlock állandó ellensége Moriarty professzor. Így idősebb fejjel nézve az ügyek megoldásai nagyon gyerekesnek tűnnek, semmi bonyolult gondolatmenet nem kell ahhoz, hogy megértsük miről is van szó, ezért is ajánlható még a legkisebb korosztálynak is, ráadásul a sorozat mindenféle durvább erőszaktól, vértől, haláltól mentes. Szóval Agatha Christie szintű történetekre vágyunk vagy azt gondoljuk, hogy ez a sorozat is olyan, mint a Detective Conan akkor sajnos csalódni fogunk.

Ismerkedjünk meg kicsi a lemezekkel is: mindegyik 3 epizódot tartalmaz, 990 forintért (20%-os áfával :P). Kép minőségével nem igazán lehetünk megelégedve, még akkor sem ha ismerjük a gyártás évét. Biztos vagyok benne, hogy létezik ennél jobb kópia is nyersanyagnak. A szinkron relatív friss, ha jól emlékszem, néhány hónappal ez előtt játszotta az MTV ezt a sorozatot (magyar nyelven először ment tévében), és az ahhoz készült hanganyag került a lemezre is az olasz hang mellé. Az AS-es kritikával teljesen egyetértve valószínáleg több értelme lett volna egy japán hangnak. A menük az árkategóriának megfelelőek. Extraként pedig a Best Hollywood hasonló jellegű kiadványainál már megismert ajánló jár a lemezhez.

Összességében azt kell, hogy mondjam megéri megvenni ezeket a lemezeket kisgyerekeseknek, nosztalgiázni vágyóknak, Miyazaki fanoknak. Az ő számukra sok örömteli pillanatot tudnak szerezni ez epizódok és ők valószínűleg a 330 ft/epizód ár miatt sem fognak reklamálni. Akik azonban nem tartoznak ezekbe a kategóriákba, csak óvatosan merem ajánlani, persze kellemes csalódást bárkinek okozhat.

Hírdetés